Raport o rynku żywności ekologicznej w Polsce 2021

Published:: 23/02/2022 Author: IMAS International

Żywność ekologiczna w Polsce w opiniach konsumentów 2021 – raport o rynku żywności ekologicznej w Polsce w czasie trwającej pandemii.

Już po raz czwarty podjęliśmy się zadania zbadania opinii Polaków na temat żywności ekologicznej, a po raz pierwszy w aktualnej, pandemicznej sytuacji. Raport dostarcza informacji, czy sytuacja ta ma wpływ na wzrost czy spadek zainteresowania ekożywnością? W raporcie znajdziecie Państwo również informacje na temat znajomości samego pojęcia żywności ekologicznej, Zielonego Listka, wagi cech ekożywności oraz zwyczajów jej zakupu. Wyniki badania zaprezentowano w podziale na wyodrębnione w badaniu segmenty konsumentów, a część z nich również w porównaniu z wynikami poprzednich fal badania.

Wyniki raportu zawierają cenne wskazówki dla firm planujących wejście na rynek ekożywności, firm działających już na tym rynku (w tym zarówno producentów, przetwórców, dystrybutorów, czy sprzedawców BIO żywności), firm pozycjonujących swoją ofertę w kategoriach żywności zdrowej, naturalnej, funkcjonalnej, tradycyjnej, a także stowarzyszeń i wydawnictw poświęconych żywności ekologicznej.

Zakres tematyczny badania:
– Wpływ pandemii na nawyki żywieniowe i zakupowe Polaków
– Znajomość i znaczenie pojęcia „Żywność ekologiczna”
– Zielony Listek (znajomość, źródła informacji, skojarzenia)
– Waga cech żywności ekologicznej
– Zwyczaje zakupowe żywności ekologicznej (częstotliwość, rodzaje i miejsca zakupu poszczególnych kategorii)
– Zakup innych produktów ekologicznych

Metoda i próba: Badanie ilościowe CAWI na reprezentatywnej próbie Polaków 18-74 lat; N=1014
Termin realizacji badania: czerwiec 2021

Informacje na temat raportu udziela:
Katarzyna Łozińska – Wróbel, Project Manager
e-mail: katarzyna.lozinska@imas.pl lub imas@imas.pl
tel.: 695 047 883

Zainteresowany/a? Pobierz dokument zamówienia raportu

Comments: 0